De Woo regelt het recht van burgers op informatie van de overheid. Deze wet beoogt overheden transparanter te maken door overheidsinformatie beter vindbaar en digitaal toegankelijker te maken.
De Woo kent passieve en actieve openbaarmaking.
- Passieve openbaarmaking - op verzoek van inwoners of organisaties.
- Actieve openbaarmaking - al of niet verplicht op grond van de Woo of op eigen initiatief openbaar maken van documenten.
De actieve openbaarmaking is in 2023 rijksbreed opgestart. In vier opvolgende tranches moeten 17 categorieën van documenten actief openbaar worden gemaakt. Vanaf juni 2023 zijn overheden hiermee aan het proefdraaien. Uiteindelijk wordt per categorie of tranche een ingangsdatum bepaald waarop de actieve openbaarmaking verplicht wordt.
De inrichting van de landelijke voorziening Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI) is stopgezet. PLOOI was bedoeld voor de actieve openbaarmaking van de verplichte informatie-categorieën. Daarvoor in de plaats heeft de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties medio 2023 besloten om een Woo-index in te richten. Dit is een verwijsindex met zoekfunctie zodat gebruikers (inwoners, bedrijven) de door hen gezochte documenten kunnen vinden.
Nu er geen landelijk platform voor de actieve openbaarmaking komt moeten alle overheden zelf een platform realiseren voor de actieve openbaarmaking van documenten. Onderzocht wordt wat voor onze gemeente een goede oplossing is. De aansluiting op de Woo-index verloopt via het Register van Overheidsorganisaties (ROO). Elke overheidsinstantie is verplicht daarvoor een ROO-redacteur aan te stellen.
De invoering van de actieve openbaarmaking is van invloed op de manier van werken van medewerkers. Documenten moeten geschikt zijn of geschikt worden gemaakt om te publiceren. Documenten moeten worden geanonimiseerd en AVG-proof gemaakt. Vertrouwelijke teksten moeten worden weggelakt. Opstellers van documenten moeten ervoor zorgen dat documenten voldoen aan de eisen van taal- en toegankelijkheid. Met een stappenplan wordt hier in 2024 naartoe gewerkt. Verder worden de financiële- en formatieve gevolgen van deze wet geïnventariseerd.