Sociale Leefbaarheid

Ambities

Wat zijn onze ambities?

1. Een bruisend Noordoostpolder

De Noordoostpolder ontwikkelt zich tot een bruisend gebied waar genoeg te beleven is voor jong en oud. Er komen meer mogelijkheden voor (nacht)horeca, evenementen, cultuur en andere recreatieve activiteiten. Daarnaast gaan we door met het vertellen van de ontstaansgeschiedenis van de Noordoostpolder. Dat is een uniek verhaal waar we trots op zijn. Dat verdient ruimte.

Wat gaan we in 2024 hiervoor doen?

1.1 We werken verder aan project Cultuurhuisvesting

In 2024 bereiden we een voorstel Cultuurhuisvesting voor waarbij uitgangspunt is dat culturele activiteiten in onze gemeente efficiënt en toekomstbestendig gehuisvest worden in een accommodatie die duurzaam geëxploiteerd kan worden. Om dit te realiseren, zal samen met culturele partners, gezocht moeten worden naar creatieve oplossingen en slimme inzet van middelen. In 2024 verwachten we een definitief besluit voor te leggen over locatie en participanten in het nieuwe cultuurgebouw.

1.2 Cultuuragenda

Sinds 2020 is het cultuurbeleid vormgegeven in een Cultuuragenda. In 2024 vindt een tussenevaluatie van de Cultuuragenda plaats. Samen met de lokale partners het Cultuurbedrijf, de Flevomeer Bibliotheek, de lokale omroep, Carrefour, de Klos en de amateurkunstverenigingen schetsen we het toekomstperspectief en passen we eventueel het beleid aan.

1.3 Participeren in Cultuurregio's Zwolle en Flevoland

De Gemeente Noordoostpolder participeert in de Cultuurregio’s Zwolle en Flevoland. In 2024 onderzoeken we de waarde en het toekomstperspectief van deelname aan beide cultuurregio’s. Cultuurregio Zwolle sluit aan bij de economische ontwikkeling van Regio Zwolle.

1.4 We beschermen het werelderfgoed en vertellen het verhaal van Schokland

Voor het project Nieuwe Natuur Schokland zal een bestemmingsplanwijziging voorgesteld worden. Vooruitlopend op de nieuwe Omgevingswet doorlopen we met betrokkenen en omwonenden een participatieproces en hebben zij inbreng op het ontwerp. Door het omvormen naar natuur ten zuiden van Schokland kunnen we de archeologische schatten en daarmee de unieke waarden van het Werelderfgoed goed beschermen.

We gaan verder met de planvorming voor een nieuw Werelderfgoedcentrum, die de uitvalsbasis zal worden voor een bezoek aan Werelderfgoed Schokland. We werken aan een ontwerp voor een centrum op de hiervoor verworven kavel op het eiland aan de Schokkerringweg. We verwachten eind 2024 een investeringsvoorstel voor te kunnen leggen.

We werken de specifieke beschermingsmaatregelen voor het Werelderfgoed uit via het Omgevingsplan. Dit doen we samen met alle betrokken organisaties en de bewoners.

1.5 We geven uitvoering aan de Erfgoeddeal Nagele

In Nagele stimuleren we een goede afstemming tussen meerdere ontwikkelingen, zoals vernieuwing van Museum Nagele en ’t Rietveld, een samenhangend plan om bezoekers te verwelkomen, een goede toekomst voor de scholen en woningbouw. Dit doen we onder andere door de pilot aardgasvrije wijken te ondersteunen. Door middel van de Erfgoeddeal stemmen we de verschillende onderdelen met elkaar af. Doel is daarbij het dorp aantrekkelijker te maken voor bezoekers en Nagele als cultuuricoon op de kaart te zetten. In 2022 en 2023 zijn nog niet alle activiteiten opgepakt vanuit de Erfgoeddeal. In 2024 geven we hier een vervolg aan.

1.6 Poldertoren

De aanbestede werkzaamheden aan de Poldertoren zijn in maart 2023 niet gegund omdat de uitvoering niet paste binnen de kaders die door de raad waren gesteld. Eind 2023 besluit de raad over het vervolg voor de Poldertoren. De werkzaamheden waarover dan wordt besloten, worden in 2024 uitgevoerd.

Wat zijn onze ambities?

2. Meedoen in de samenleving

Ons doel is een samenleving waarin iedereen meedoet en zelfstandig is.

Wat gaan we in 2024 hiervoor doen?

2.1 We werken verder aan het project Bosbad

We geven uitvoering aan het project (ver-)nieuwbouw Bosbad.

2.2 We bereiden renovaties van binnensportaccommodatie voor

In het Uitvoeringsplan VIV staat voor de komende jaren een aantal gymzalen opgenomen voor renovatie. Die worden voorbereid en hierbij zullen we de uitkomsten van het DMJOP (Duurzaam Meerjaren OnderhoudsPlan) voor ons vastgoed betrekken.

2.3 We investeren in buitensportaccommodaties

In 2024 vervangen we de toplaag van het hoofd kunstgrasveld van Flevo Boys en zal de atletiekbaan gerenoveerd worden. De exacte planning van de renovatie wordt in overleg met de verenigingen bepaald. Dit is mede afhankelijk van de wedstrijdschema’s, omvang van het project en weersomstandigheden.

2.4 Wij realiseren een Samenspeelplek

Een samenspeelplek draagt bij aan een inclusieve samenleving waar kinderen met en zonder een beperking met elkaar kunnen spelen. We realiseren een samenspeelplek en nemen inclusie voortaan mee bij de ontwikkeling van toekomstige of vernieuwde speelplekken. Een samenspeelplek kan gefinancierd worden vanuit de Gala-gelden, thema leefomgeving en wellicht via fondsen / sponsoring.

Wat zijn onze ambities?

3. Een aantrekkelijk onderwijsaanbod

We zijn trots op ons brede en aantrekkelijke onderwijsaanbod in de Noordoostpolder. Dat willen we behouden en waar nodig versterken. Onderwijs is de basis voor werk en voor meedoen in de samenleving. Gezien de daling van het aantal leerlingen in het onderwijs kiezen we voor passende en efficiënte investeringen in de onderwijshuisvesting. Met in ieder geval één school per dorp, in een gezonde leefomgeving.

Wat gaan we in 2024 hiervoor doen?

3.1 We werken aan het uitvoeringsplan voor het Onderwijsachterstandenbeleid

Vanuit de Wet op het primair onderwijs (WPO) en de Wet voorgezet onderwijs 2020 (WVO 2020) heeft de gemeente als taak om gezamenlijk met onderwijspartijen en kinderopvangvoorzieningen afspraken te maken over het bevorderen van integratie, het voorkomen van segregatie en het bestrijden van onderwijsachterstanden. In onze gemeente krijgt dit vorm in een uitvoeringsplan Onderwijsachterstandenbeleid. In 2023 is er een nieuwe beleidsperiode gestart omtrent het onderwijsachterstandenbeleid. Aan de hand van de evaluatie van de voorgaande periode is er een nieuw uitvoeringsplan opgesteld met nieuwe doelen voor de komende jaren.

3.2 We bereiden uitvoering wetswijziging RMC voor

Voor het versterken van de aanpak voortijdig schoolverlaten (vsv) wordt de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) uitgebreid naar de aangepast 27 jaar zodat voor jongeren zonder startkwalificatie meer mogelijkheden zijn om hen te begeleiden. Dit zal leiden tot een grote uitbreiding van de doelgroep van het RMC zijn.

3.3 We ronden de inzet van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) af

Vanuit het Rijk hebben we geld ontvangen voor de uitvoering van het NPO om de coronaeffecten die leerlingen ervaren zo laag mogelijk van invloed te laten zijn op hun functioneren. Deze middelen zetten we in voor de doelgroep die de grootste achterstanden hebben opgelopen en die het meest gebaat zijn bij ondersteuning. De middelen zijn tot medio 2025 beschikbaar. In 2024 zullen we bezig gaan met de afronding van de ingezette ondersteuning en de verantwoording.

3.4 We werken verder aan het verbeteren van onze onderwijshuisvesting

We werken verder aan het verbeteren van onze onderwijshuisvesting zoals opgenomen in het Uitvoeringsprogramma VIV. Voor 2024 stellen we voor Aeres Praktijkonderwijs uit te breiden en tijdelijke huisvesting voor CBS De Koperwiek te realiseren.

De plannen voor de renovatie van OBS Roderick van Voorst, GBS De Planthof en nieuwbouw school in Emmelhage worden verder uitgewerkt. Evenals de plannen voor CBS De Triangel waar we de Internationale Schakelklassen aan toevoegen. Tot slot worden concrete voorstellen voor de basisscholen in Marknesse, Ens en Bant voorbereid.

3.5 We werken verder aan de realisatie van de VO-Campus

In 2024 hebben we voor de zomer het Definitief Ontwerp gereed. Op basis hiervan zullen we aanbestedingen voorbereiden. Zoals afgesproken zal na de aanbestedingen de raad een raadsvoorstel ontvangen voor de definitieve keuze voor realisatie van de VO-Campus.

3.6 We evalueren ons taalbeleid

In 2024 vindt een tussenevaluatie van het taalbeleid plaats en passen we dit waar wenselijk en mogelijk aan.

3.7 We doen onderzoek naar capaciteitsbehoefte bewegingsonderwijs Emmeloord

De druk op de binnensportaccommodaties voor bewegingsonderwijs is in Emmeloord is momenteel groot. Dat komt door een aantal ontwikkelingen. Zo werken sinds een paar jaar alle scholen met een continurooster en zijn scholen verplicht met gymleerkrachten te werken wat de inroostervraag gecompliceerd maakt vanwege beperkte tijden en beschikbaarheid van de vakleerkrachten. Daarnaast heeft de stijging van het aantal leerlingen in de Internationale Schakelklassen, zowel basis- als voortgezet onderwijs, grote gevolgen. Voor de langere termijn is een onderzoek naar capaciteitsbehoefte noodzakelijk.

Deze pagina is gebouwd op 01/23/2024 13:26:39 met de export van 01/23/2024 13:11:07